IMA IQ 150, A NEMA ZA HLEB: Genije (16) iz Čačka,nema za hranu… (FOTO)

Vijesti

Verovali ili ne ovaj dečak iz Čačka Jovan Stević sa koeficijentom inteligencije 150, i sa preko 30 diploma sa raznih takmičenja živi sa majkom od samo 8.400 dinara mesečno.

Dečak po imenu Jovan ima 16 godina, a da ima talenta za matematiku bilo je jasno kada je imao samo 3 godine.

“Kada sam imao tri godine majka mi je pričala da sam jedva znao neke reči da kažem, kasno sam progovorio, a da sam znao da brojim do 10. Brojao sam stepenice svaki put kad sam išao uz i silazio niz njih.

Što se tiče većih pomaka, oni su se dogodili u trećem razredu kada je počeo da sabira i oduzima veće cifre kao što su četvorocifreni, petocifreni brojevi, a još jaču snagu je dobio u 7. razredu kada je se počelo sa korenima, kvadriranjima i datumima” – govoi Jovan.

Budućnost

Kada ga pitaju o budućnosti govori da ne razmišlja mnogo o tomr, ali da ipak planira da se bavi nečim što ima veze sa matematikom, ipak, ima vremena da razmisli.
“Što se korenovanja tiče mogu bilo koju cifru do milion sa maksimalnom greškom do 1, a što se datuma tiče mogu da izračunam bilo koji dan iz 20. i 21. veka.”

Ima, do sada kako kaže, 30-ak diploma, ali ne samo iz matematike, već i iz hemije, fizike, engleskog… Kaže da mu strani jezici idu i više nego odlično i da samo iz engleskog ima 7-8 diploma.

Obzirom da imaju veoma mala mesečna primanja, od samo 8.400 dinara, ovaj odličan đak kaže da njemu i majci najviše nedostaju sredstva za higijenu, poput praška za pranje veša, međutim, najneophodnija im je novčana pomoć.
Prema njegovim rečima, primanja su im od 16. do 20. u mesecu, a za preostali deo meseca se snalaze uglavnom pozajmicama.

“Tih 8.400 uglavnom idu na dugove, pošto treba da se hranimo i tokom perioda i kada nemamo primanja, onda pozajmljujemo, i onda bukvalno sve što dobijemo vraćamo dugove, tako da kao da nismo ništa primili.”

Kako pomoći?

Ukoliko možete iželite  da pomognete, pomoć pošaljite na adresu: Snežana Mijailović, Ljubićki kej 2, stan 18 iliuplatite na račun Snežane Mijailović, Komercijalna banka: 205-9011006484667-69.

“Ipak, sada je malo lakše. Ranije je živeo sa majkom u prostoriji koja je bila puna vlage, crva, buba… Sada žive u stanu, a kiriju plaća jedna humanitrna organizacija koju drži Srbin.” – govori Jovan.

 

Jovan sada uz pomoć ljudi ima besplatno hranu u učeničkom domu.

“Što se tiče ranijeg perioda, jedva smo se nekako snalazili za hranu, davali su i drugari, trudili su se da pomognu”  priča ovaj dečak.

Da stvar bude još teža, Jovanova majka Snežana je bolesna i potrebna su joj sredstva  i za lekove.

SRBIJADANAS

Podijeli članak: