Zdravlje
0

HTELI TO ILI NE, SVI ĆEMO DONIRATI ORGANE? Novog zakon ŠOKIRAO je SVE!

“Onaj ko ipak ne želi da donira organe moraće da ode u opštinu ili sud i potpiše formulare da nije donor. Postojaće baza podataka u MUP-u i lekari će morati da provere pre nego što uzmu njegove organe”, objašnjava doktor Milenko Stojković U ovom novom Zakonu o transplataciji organa mogla bi da se pojavi stavka […]

Podijeli članak:
HTELI TO ILI NE, SVI ĆEMO DONIRATI ORGANE? Novog zakon ŠOKIRAO je SVE!

“Onaj ko ipak ne želi da donira organe moraće da ode u opštinu ili sud i potpiše formulare da nije donor. Postojaće baza podataka u MUP-u i lekari će morati da provere pre nego što uzmu njegove organe”, objašnjava doktor Milenko Stojković

U ovom novom Zakonu o transplataciji organa mogla bi da se pojavi stavka pretopstavljena saglasnost po kojoj bi svi građani Srbije bez obzira na uzrast postali donori organa.

Ovakav predlog su iznele Komisija za transplataciju tkiva i ćelija (KTTĆ) i Komisija za transplataciju organa (KTO) koje je formirala Vlada Srbije.

 

“Sve zemlje koje imaju princip pretpostavljene saglasnosti donorstva imaju dovoljno tkiva za transplataciju, a mi trenutno imamo najmanje donora u Evorpi” kazao je doktor Milenko Stojković, član KTTĆ.

 

 “Onaj ko ne želi da donira organe moraće da ode u opštinu ili sud i potpiše formulare da nije donor. Postojaće baza podataka u MUP-u i lekari će morati da provere pre nego što uzmu njegove organe” zaključio je Stojković.

Doniranje organa u Srbiji godinama slovi za jednu od glavnih tabu tema.
(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podijeli članak:

Napisano od melisa

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!