HOROR NA CRNOGORSKOJ PLAŽI Hitne službe stigle na obalu u 9.30, tamo su zatekli okupljene kupače u suzama i potpunoj rastrojenosti!!!

Vijesti

Istraga o ovom tragičnom slućaju je u toku.

Državljanka Rusije, stara 74 godine se  utopila jutros kod plaže Samsara u Bečićima,tako  prenosi Portal RTCG.

Kako je saopšteno, ljekari Hitne pomoć su na plažu stigli u 9.30 sati i konstatovali smrt. Okupljeni kupači bili su u potpunom šoku zbog događaja koji se dogodio na plaži. Naime riječ je o prirodnoj smrti jer na telu nije bilo tragove nasilja…

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, utapanje je treći vodeći uzrok nenamjernih ozljeda u svijetu s udjelom od 7 % u skupini ozljeda. U svijetu godišnje od utapanja umre skoro 360 000 osoba. Najviše je stradalih, njih 90 %, u gospodarski slabo i srednje razvijenim državama svijeta. Utapanje je među deset vodećih uzroka smrti u djece i mladih.

Povećanom riziku od utapanja naročito su izložene sljedeće skupine:

-mala djeca
-neplivači
-osobe muškog spola
-osobe koje boluju od određenih kroničnih bolesti
-osobe koje su konzumirale alkohol
-osobe koje se kupaju u rijekama i jezerima
OVI SU NEKE OD PREPORUKA ZA POVEĆANJE SIGURNOSTI U VODI

Stalan nadzor djece u vodi

Djeca trebaju biti pod stalnim nadzorom, čak i pri kupanju u kadi i malim, plastičnim bazenima… Mala se djeca mogu utopiti u vrlo maloj količini vode (u svega nekoliko centimetara visine) u kratkom vremenskom razdoblju… Stalan nadzor roditelja ili drugih odraslih osoba jedno je od osnovnih pravila sigurnosti i prevencije utapanja male djece.

Zaštita prilaza bazenima i kontejnerima za vodu

Djeci je potrebno onemogućiti slobodan pristup bazenima, kontejnerima s vodom i drugim izvorima vode… Bazeni trebaju imati dovoljno visoke zaštitne ograde. Sigurnosni poklopci na kontejnerima s vodom, bunarima i drugim sličnim mjestima trebaju biti zaključani i osigurani od pristupa djece. U dvorištima u blizini kuća ne smiju se ostavljati kontejneri ili veće posude koje se mogu napuniti vodom.

Svladavanje vještine plivanja

Plivanje povoljno utječe na srčano-žilni i dišni sustav, omogućuje ravnomjerno oblikovanje mišića i jača samopouzdanje. Naučeno plivanje smanjuje rizik utapanja kod male djece za 88%…

Djecu koja su završila obuku plivanja je potrebno i dalje stalno nadzirati i pomagati u svladavanju i usavršavanju plivanja. Osim škola i tečajeva plivanja za djecu organiziraju se i tečajevi plivanja za odrasle. Odrasle osobe koje nisu dobri plivači trebaju se kupati u plitkom dijelu i pod nadzorom drugih odraslih osoba.

Nošenje sigurnosnog prsluka

Djeca koja ne znaju plivati trebaju pod stalnim nadzorom odraslih osoba nositi sigurnosni prsluk primjeren njihovoj dobi, visini i težini. Djeca mogu koristiti i sigurnosne pojaseve ili rukavice, no prilikom njihove upotrebe potreban je dodatan oprez jer ne pružaju visok stupanj sigurnosti kao prsluk…

Sigurnosni se prsluk preporučuje prilikom vožnje na čamcima ili drugim plovilima kod sve djece i odraslih osoba. I najbolji se plivači mogu utopiti prilikom pada u vodu u nepovoljnim vremenskim uvjetima kao što su veliki valovi i hladna voda.

Kupanje u rijekama i jezerima pod posebnim oprezom

Kupanje u rijekama i jezerima  treba biti pod povećanim oprezom zbog mutne vode, često neravnog dna i iznenadnih prijelaza u dubinu te struja i virova.

Poznavanje mjera sigurnog ponašanja u vodi

Kupanje i plivanje osim zabave, nose i rizik od utapanja… Stoga svi trebaju usvojiti mjere sigurnog ponašanja u vodi – ulaziti postupno u vodu, plivati u društvu, ne skakati u vodu, posebno ne skokom na glavu i ne zadržavati dugo dah pod vodom. Preporuka je da se ne ulazi u vodu odmah nakon obroka, već najmanje dva sata nakon jela…

Podijeli članak: