Halid Bešlić otvoreno: To će mi biti i posljednji…

Lifestyle

Legenda narodne muzike Halid Bešlić, prije nastupa na “Rujanfestu” 16. septembra u Hrvatskoj, odmara se u Sarajevu, gdje vrijeme uglavnom provodi sa svojom  porodicom.

Naš telefonski poziv Bešlića  zatekao je kod kuće u veoma dobrom raspoloženju. Kako nam je rekao , jutarnju kafu pije uz “Dnevni avaz”.

” Običaj mi je da uz jutarnju kafu čitam “Dnevni avaz”. Slabo koristim internet. Navikao sam da vijesti saznajem iz novina, ne ukidam tu tradiciju” kazuje  nam Bešlić veoma veselim glasom. Rijetka okupljanja

Koje vijesti Vas posebno zanimaju?

” Uopće vijesti, najviše sport čitam, a politiku izbjegavam u potpunosti. “

Hoćete li sutra gledati utakmicu, kada naša nogometna reprezentacija igra s Kiprom?

” Naravno, volim fudbal, posebno reprezentaciju. Pobjeda je bitna, da bude i 1:0 dobro je, samo da pobijedimo i odemo na Svjetsko prvenstvo. Nemam neko posebno društvo za te utakmice, gledam ih sam kod kuće. Nemam taj džir da moram gledati s nekim, desi se to kolektivno okupljanje, ali rijetko.”

Osim sporta, šta Vas još zanima?

” Postoje različite informacije koje su vrlo bitne, među kojima su, osim sporta, crna hronika, onda i jet set.”

Kako se vi oslobađate crnih misli?

” Inače sam pozitivac i uvijek gledam naprijed. Ne osvrćem se na prošlost, jer me to zna više opteretiti nego problemi koji tek slijede. Savjetujem ljudima neka puste po strani probleme koji su prošli, jer ih takve stvari mogu samo odvući nazad. Zabavni nastupi .”

Da se vratimo muzici. Radujete li se nastupu na “Rujanfestu”?

“Da, to je tradicionalno. Bude desetak hiljada ljudi, ima jedan ogroman centar ispred kojeg je veliki plato i tu budu postavljeni šatori, onda organiziraju dvije, tri svirke tokom večeri. Između ostalog, bude rok, džez, narodna muzika… Moram priznati da je ovaj događaj vrhunski.”

Nastupit ćete s Majom Šuput.

” Lijepo je to, poznajem Maju još od njenih početaka. Majin otac bio je moj menadžer. Inače, Maja je vesela, iako pjeva pop, voli da koketira s narodnjacima. Valjda su zbog toga njeni nastupi zabavni.”

Nedavno ste boravili u Neumu, gdje ste na plaži i zapjevali.

“Danas, čim usta otvoriš, neko te snimi i objavi, tako da se sve brzo čuje i sazna. Uglavnom u Neumu je bilo jedno umjetničko društvo iz Tešnja i taj dan kada smo se sreli, svirali su, pjevali, pa im se tako i ja pridružim. Bilo je lijepo i simpatično. Moj naredni CD bit će i posljednji  ”

Pipremate li svoje nove pjesme?

” Da, na lageru imam sedam-osam pjesama. Samo je do mene, nedostaje mi volje da uđem u studio i to snimim. Znate kako je, više se CD-ovi ne snimaju, ali ja imam želju da snimim još jedan, koji će sigurno biti posljednji. S pjesmama sam pri kraju, samo dok me prođe ta prezasićenost, bit će snimljen CD.”

Unuci okom, deda skokom Dolaze li Vam unuci, kako vrijeme provodite s njima?

   ” Svaki dan su tu, igramo se, vodim ih gdje požele. Svaki zahtjev koji imaju deda im ispuni, oni okom, ja skokom. Ja sam im kao tata, i pitam se o svemu. .”

Dnevniavaz

Podijeli članak: