GLAVNI USLOV KOJI RUSIJA ZAHTEVA OD UKRAJINE: Da li će Kijev pristati na OVO? – Ne mislimo da je rat rešenje

Vijesti

Moskva pregovorima želi da osigura vojno neutralni status Ukrajine.

I dalje se nastavljaju pregovori Rusije i Ukrajine, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov  je kazao da su pregovori sa Ukrajinom usmereni na osiguravanje njenog vojno neutralnog statusa.

“Pregovori koji se sada odvijaju su pregovori o osiguravanju vojno neutralnog statusa Ukrajine u kontekstu garancija bezbednosti za sve učesnike tog procesa i u kontekstu demilitarizacije Ukrajine kako s njene teritorije nikada više ne bi bilo pretnji po Rusiju, i naravno, u kontekstu obustavljanja politike nacifikacije zemlje koja je potvrđena u čitavom nizu zakonodavnih akata. To podrazumeva i ukidanje svih diskriminacionih ograničenja koja su bila uvedena u vezi sa ruskim jezikom, obrazovanjem, kulturom, ruskim medijima” kazao je on na zajedničkoj konferenciji za medije sa iranskim kolegom.

Ministar spoljnih poslova Irana Amir Abdolahijan, koji boravi u poseti Moskvi, rekao je da se kriza u Ukrajini mora rešavati političkim putem. Teheran pozdravlja pregovore Moskve i Kijeva, dodao je on.

“Razgovarao sam sa Lavrovom o događajima u Ukrajini… Uz razumevanje važnih razloga koji su do toga doveli, smatramo da situaciju treba rešavati političkim putem. Mi smo protiv rata u Avganistanu, Jemenu i drugim zemljama. Ne mislimo da je rat rešenje za Ukrajinu…. Razumemo povode za ove događaje i pregovore Lavrova i ministra spoljnih poslova Ukrajine. I podržavamo ih”  kazao je Abdolahijan posle razgovora sa šefom ruske diplomatije.

On je na to još dodao i da ga je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba zamolio da prenese Lavrovu poruku o potrebi političkog rešavanja situacije u Ukrajini.

” Sinoć sam imao poduži razgovor sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova i on me je zamolio da prenesem gospodinu Lavrovu poruku da se Ukrajina zalaže prekid rata i usredsređivanje na politički proces” kazao je iranski ministar.

Podijeli članak: