Dodik nakon susreta s Boreljom: Nemam ništa protiv vojnika EUFOR-a, koliko god da ih je u BiH neka počnu da…

Vijesti

“Nema države ni u okruženju ni u Evropi u kojoj se održavaju izbori da neko drugi nameće izborna pravila i to je apsolutno jasno, “ kazao je Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je ponovo komentarisao ključna politička i ekonomska pitanja u našoj zemlji nakon što je šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) posjetio zgradu Predsjedništva BiH.

Dodik je, govoreći o prisustvu EUFOR-ovih trupa, kazao da nema ništa protiv toga i da mu nije problem koliko god ih je. Kada je riječ o postizanju dogovora, rekao je da je “ista meta, isto rastojanje”.

“Evropska unija ima određene stavove za potrebu da se stabilizuje situacija u BiH, da se ta situacija odvija u skladu s procesom pridruživanja BiH u EU. Razgovarali smo na tu temu ” kazao je Dodik.

Istakao je da Borelj i njegovi saradnici imaju veoma koristan i veoma korektan odnos prema svim političkim akterima u BiH, te da očekuju da ulože napore kako bi se riješila ova situacija.

On je naveo da će NSRS razmatrati pitanje promjene stope PDV-a.

“Bez ikakvih konsultacija su se pokušali isprazniti kantonalni u entitetski budžeti. To je stvar NSRS-a i NSRS će razmatrati to pitanje. Zadužit će delegaciju kako da se postavi. Ne može delegacija raditi kako hoće. Nije ovo vrijeme Mladena Ivanića. Ona će odlučiti za koliko sniziti PDV i to će predložiti.”

Dodik je još istakao kako nema ni ljudske ni političke volje da se kriza riješi.

“Postoje politike koje žele nekome nešto da nametnu, da legalizuju neke stvari koje nisu u skladu sa Ustavom i ta BiH ne može da funkcioniše i opstane.”

Prema Dodikovim riječima, tehničke izmjene Izbornog zakona ne mogu se usvojiti bez predstavnika Republike Srpske.

“U svim zemljama gdje se održavaju izbori, izborni učesnici razgovaraju o izbornim uslovima i dogovaraju se oko konsenzusa za te uslove. Nema države ni u okruženju ni u Evropi u kojoj se održavaju izbori da neko drugi nameće izborna pravila i to je apsolutno jasno “ kazao je Dodik.

 

Podijeli članak: