Dobre vijesti za sve koje žele otići:Njemačko selo poziva mlade bračne parove s djecom…

Vijesti

Zbog sve starije populacije mnoga manja mjesta u Njemačkoj, među kojima je i selo Ottenstein na sjeveru Njemačke, došla su u situaciju da zatvore škole jer nemaju dovoljno učenika za podjanje istih .
Čelnici ovog njemačkog sela stoga pozivaju mlade bračne parove sa djecom da se nasele u ovo mjesto gdje će imati lagodan i veoma miran život. Kako piše Financial Times, njemačke vlasti posljednjih decenija intenzivno rade na privlačenju mladih porodica iz drugih zemalja kako bi riješili sve izraženiji problem starenja.

Prema posljednjim podacima Ujedinjenih nacija (UN), broj stanovnika u zemlji do 2050. godine bit će smanjen na 74,5 miliona. Procenat Njemaca do 15 godina mogao bi pasti na 13 posto, što bi bilo među najmanjim brojem mladih u jednoj zemlji u svijetu.

Broj osoba u Njemačkoj iznad 60 godina, prema procjenama, mogao bi porasti sa 27 na 39 posto. “Demografske promjene su jedan od najvećih izazova Njemačke“, kaao  je ove godine Wolfgang Schäuble, ministar finansija.

Njemačke vlasti sve više smatraju kako bi prihvatanjem mladih bračnih parova sa djecom mogli bar donekle riješiti problem u vezi sa sve starijim stanovištvom.

Podijeli članak: