DOBILI SMO PRIJETNJE OD RUSIJE, BIH SE MORA PRIPREMITI NA NAJGORE SCENARIJE: HODŽIĆ, JOVANOVIĆ I PRLIĆ ZA

Vijesti

Odluku o odvajanju od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i proglašenju nezavisne države Republike Bosne i Hercegovine je podržalo 99 posto građana među onima koji su izašli na referendum.

O tome gdje je Bosna i Hercegovina trideset godina poslije referenduma održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine, u emisiji 7Plus razgovarali smo sa Sejfudinom Hodžićem, član Upravnog odbora Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Stipom Prlićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog vijeća, i Zoranom Jovanovićem, predsjednikom Srpskog građanskog vijeća – pokret za ravnopravnost Bosne i Hercegovine.Gosti su se najprije dotakli ruske agresije na Ukrajinu.

Hodžić je naveo da su ovo scenarij koje gledamo s vremena na vrijeme širom svijeta i ono što smo vidjeli u BiH prije 30 godina sada vidimo u Ukrajini.

“Isti scenario je, isti su učesnici. Osuđujem agresiju Rusije na Ukrajinu. I pozivamo sve one koji mogu da učine da ovo prestane što prije” kazao je on je.
Prlić ističe da je teško reći da li će se rat koji vlada u Ukrajini preliti na BiH, ali da treba biti oprezan kada je ova situacija u pitanju.

“Pročitrao sam na zvaničnoj stranici ruskog veleposlanstva da ovo nije agresija na Ukrajinu već je to akcija kojom će se militarizirati ukrajinski režim. Isto se tako spominje i BiH u tom kontekstu, jer se optužuje američka ambasada da praktički širi iste stvari kao i u Ukrajini i da po tome može biti razlog da i BiH neće dobro proći…  Zato, trebamo svi biti oprezni. Pitam se šta naši političari rade. Trebali bi bar podignuti na viši nivo razinu spremnosti civilne zaštite u BiH kako bi eventualno bili spremni za dolazak izbjeglica u BiH” kazuje Prlić.

Jovanović govori da je svaki rat je zlo za čovječanstvo i nešto najgore što se može desiti ljudskom rodu.

“Stradanja, smrt, razaranja, sve smo to mi preživjeli. Mislim da smo se vratili u godine prije priznanja nezavisnosti i prije rata. Ponovo su oživjele snage koje su djelovale prije referendumskog pitanja, prije proglašenja nezavisnosti BiH. One nastoje dijeliti BiH, unositi nemir. Mislim da smo svjesni svega. Nažalost, demokratski procesi u BiH, sve je pod navodnim znacima demokratije. Radi se kako ne treba u BiH” istakao je Jovanović.
Hodžić govori da onog dana kada su građani glasali za nezavisnost, očekivali su da će BiH nastaviti da egzistira kao država koja garantuje prava svojim građanima i u kojoj građani uživaju slobode, prava i obaveze u istoj mjeri, svako pojedinačno.

30 godina nakon nezavisnosti BiH, imali smo prvenstveno rat, a onda 26 godina u kojem periodu imamo tzv. luđačku košulju koja je nametnuta. BiH je tako struktuirana da imamo plemena, konstitutivne narode, podijeljeni smo u tri grupe, a svi ostali nisu priznati. Moramo započeti novu epohu, 30 novih godina u kojima nećemo trpiti ovakav sistem. Nadam se da će se građani više početi uključivati u građanske inicijative, budući da politike koje su prije svega ratovale i ispregovarale ono što imamo već 27 godina. Imamo sistem koji ne funkcionira. Nema volje da se promijeni ništa na bolje. Imamo političke opcije koje rade na dezintegraciji države, rade na uništavanju institucija, praktično na otvoren način prijeteći raspadu BiH, formiranju dodatnih entiteta.

To je ono što nas ne vodi naprijed, već nazad. Nadam se da će situacija iz Ukrajine imati utjecaja na BiH iz dva razloga, jer smo dobili prijetnje od Rusije da ukoliko BiH bude išla dalje u NATO integracijama, da će snositi posljedice. To se upravo desilo Ukrajini. Očekujem da oni koji su danas na vlasti moraju poduzeti takve korake da se BiH pripremi na takve scenarije. Imamo i drugu, a to su da predsjednik Rusije neće prezati čak ni od nuklearnih raketa ukoliko dođe do značajne pomoći Ukrajine u njenoj odbrani.

Mislim da je situacija jako ozbiljna i svi oni koji imaju odgovornost da se moraju potruditi da prije svega osiguraju mir i stabilnost, a onda krenemo novim koracima kako bismo osigurali bolja prava za sve građane rekao je na kraju Hodžić.

Prlić smatra da su građani razočarani kada su u pitanju današnji rezultati.

“Zašto niko u BiH baš niko nije zadovoljan? Jer svi imaju crvene linije ispod kojih ne idu. Nema ni povjerenja između nositelja vlasti. Svako traži ono što drugi ili treći ne može ispuniti. Zna se da se ono što se traži neće ispuniti, ali uporno se traži i niko se ne može ništa dogovoriti i sve ostaje status quo i to njima odgovara.

Cilj im je da što više ostanu na vlasti i brane bogatstvo koje su stekli za ovih 30-tak godina “ rekao  je Prlić.
Jovanović kaže da smo daleko od definicije referendumskog pitanja, ne samo što se tiče RS, već i unutar FBiH. Nema ravnopravnosti, zajedničkog života i nastupa.

Konstitutivni narodi koji su u manjini ne mogu ostvariti svoja osnovna građanska, demokratska prava. Nekad moramo na svom primjeru pokazati da smo za ono što pričamo, a ne samo deklarativno, pa onda od drugoga tražiti da se ponaša u skladu sa Ustavom i Zakonom. Daleko smo od toga. – kazao je Jovanović…

Podijeli članak: