Devojčica (6) htela da zakolje usvojitelje, silovala brata, mučila psa: Posle 27 godina izgovorila je svoju priču, do jezivog kraja….

Vijesti

Bet definitivno nimalo nije bilo lako u životu. Nju je otac  silovao još dok je bila mala beba, a oba roditelja su, na sve načine, zanemarivala nju i brata.Bet Tomas je postala svetski poznata u dokumentarnom filmu “Dete besa” iz 1990. godine, kada je, tada kao šestogodišnjakinja, hladnokrvno priznala  da jehtela nožem da zakolje svoje usvojitelje i mlađeg brata s kojim je usvojena. Tada se možda činilo da za ovu devojčicu s teškim poremećajem ličnosti nema nade, ali Tomas je u međuvremenu doživela neverovatan oporavak – pošto je diplomirala i sa ženom koja je usvojila napisala knjigu o svom poremećaju, sada i sama radi kao medicinska sestra s decom koja su u sličnom stanju, tako piše The Sun.

Tomas je prošla kroz  veoma težak put: njeni usvojitelji znali su da nešto nije u redu s njom kad je ova, na prvi pogled draga i mirna devojčica, iz čista mira ubila čitavo gnezdo tek izleglih ptića i napala svog brata dok je on spavao…

Mislili su da je situacija ipak pod kontrolom kad im se izvinila i obećala da neće više da radi takve stvari. Ali stanje se posle toga samo naglo pogoršalo.Bet je uskoro pokušala da ubije svog mlađeg brata Džonija i to na način da je htela glavu da mu razbije o beton…

Džoni je nakon toga  završio u bolnici, a njeni majka i otac su odmah kontaktirali usvojiteljsku agenciju kako bi utvrdili šta se događalo s njihovom devojčicom pre usvojenja… Rečeno im je da se radi o poverljivim podacima, ali i preporučeno da odu s Bet specijalizovanom dečjem psihijatru.

OD ROĐENJA PA DO 19 MESECI BILA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANA

Bet i Džoni su, ispostavilo se, predani socijalnoj službi i poslati na usvajanje jer su ih njihovi biološki roditelji ekstremno zanemarivali – ali i mnogo gore od toga… Njihov je otac  seksualno zlostavljao Bet otkad je bila beba pa do 19 meseci starosti. Njihova majka umrla je kad je Bet napunila godinu dana.

Posle terapije kod niza psihijatara, je utvrđeno da je ono što se činilo kao psihopatski poremećaj ličnosti ustvari slabije poznati reaktivni poremećaj vezanja (Reactive attachment disorder – RAD), retki, ali vrlo ozbiljni poremećaj do kog dolazi kod male dece koja ne mogu da se povežu sa svojim hraniteljima i braćom i sestrama pošto su bila teško zlostavljana, obično seksualno. RAD se najčešće javlja upravo kod usvojene dece.

U razgovoru sa psihijatrom Bet je priznala da je sama isto tako seksualno zlostavljala svog mlađeg  brata, mučila porodičnog psa, razvalila dečju sobu, samopovređivala se i verovatno najšokantnije od svega, ukrala noževe iz mašine za sudove i sakrila ih… Kada ju je psihijatar pitao šta je htela da uradi s noževima, bez vidljivih emocija je odgovorila: “Da ubijem Džonija, mamu i tatu s njima.”

Takođe je priznala da je roditelji noću zaključavaju u sobi kako ih ne bi usmrtila na spavanju.

Porodica Tomas je  bila  mnogo očajna. Psihijatri nisu uspevali u svojim pokušajima razvijanja empatije kod Bet, stoga im se predlog terapeuta Konela Votkinsa da uzme Bet kod sebe kući i sprovodi s njom terapiju intenzivne modifikacije ponašanja, poznatu i kao terapiju povezivanja, učinio kao zadnja nada. Pristali su, a Votkins je prionuo na posao…Postavio je Bet stroge zabrane: morala je da pita za dozvolu za sve što je radila, a i dalje je noću bila zaključana u sobi.

Bet je za samo godinu dana postigla značajan napredak: prestala je da se samopovređuje, razvila je empatiju i pokazala je iskreno žaljenje zbog onoga što je uradila svom bratu…

 

(Telegraf.rs)

 

Podijeli članak: