DEVOJČICA (12) NA RESPIRATORU! Ema se BORI ZA ŽIVOT, niko ne zna kako se zarazila korona virusom!

Vijesti

Ema, 12-ogodišnja devojčica, se bori  za život u bolnici u američkom gradu Atlanti, nakon što se pokazalo da je pozitivna na korona virus, prenosi Si-En-En pozivajući se na njenog rođaka Džastina Entonija.

Entoni je kazao za taj mediji da je Emi 15. marta dijagnostikovana pneumonija, a da su rezultati testa u petak prošle nedelje pokazali da je ona pozitivna na virus.Ema je od subote na “ventilatoru”, posebnoj vrsti respiratora, i njeno stanje je trenutno stabilno, dodao je Entoni… Ema, inače, nije ranije imala dijagnostikovanu nikakvu bolest.

Ona, takođe, nije u skorije vreme putovala i nije poznato kako se zarazila, kazao je Entoni.

Sjedinjene Američke Države su počele osjećati posljedice epidemije koronavirusa na svojem stanovništvu, gospodarstvu i obrazovnom sustavu… Očekuje se da će se te posljedice nastaviti širiti, dok istovremeno znanstvenici pokušavaju do kraja razumjeti kako taj smrtonosni virus utječe na ljude.

Kako bi pokušali zaustaviti širenje novog koronavirusa, zdravstveni stručnjaci pozivaju vladu SAD-a da ubrza proces testiranja na Covid-19 i da pomognu pacijentima u ranoj fazi liječenja bolesti… Ipak, uskoro bi mogao bitri potreban i još brži pristup, nakon što su liječnici otkrili u epidemijom teško pogođenoj saveznoj državi Washington da su neki pacijenti umrli čak i bez pokazivanja simptoma, a bili su zaraženi koronavirusom.

Centar Life Care u Kirklandu je izvijestio  da je nedavno čak 15 pacijenata umrlo od zaraze virusom Covid-19 “u svega nekoliko sati” i bez vidljivih simptoma bolesti… Ista bolnica nadgleda još desetke svojih zaposlenika koji su zaraženi, dok 55 pacijenata čeka testiranje na koronavirus. To je bilo iznenađujuće i šokantno za nas, kad smo vidjeli razinu eskalacije bolesti, rekao je Tim Killian, glasnogovornik centra Life Care.

Ta je bolnica poznata i kao epicentar epidemije koronavirusa u američkoj saveznoj državi Washington, koja je zabilježila drugi najviši broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u SAD-u, a ispred njih je savezna država New York sa 142 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom, no zasad bez smrtnih slučajeva…

Centar Life Care je  suočen s izazovom prevencije širenja virusa jer nema dovoljno paketa za testiranje, a broj zaraženih u stalnom je porastu, piše New York Times.

Zdravstveni stručnjaci pozivaju da se Life Care stavi na listu prioriteta jer njihova ustanova uglavnom ima pacijente starije dobi. Poznato je da ljudi starije dobi imaju veći rizik od razvoja komplikacija nakon zaraze koronavirusom zbog slabijeg imuniteta i zbog već postojećih zdravstvenih problema, često kronične naravi poput bolesti srca, dijabetesa, raka i slično…

Guverner Washingtona Jay Inslee planira, kako bi se pokušalo stati na kraj širenju epidemije u toj saveznoj državi, uvesti obvezne mjere koje bi ograničile ljudske kontakte te na taj način spriječile daljnje širenje koronavirusa među populacijom.Ta odluka dolazi nakon izvještaja o zarazama među stanovništvom bez ijednog slučaja da je zaražena osoba neposredno prije toga boravila u inozemstvu.

Ne idite na mjesta gdje se okuplja mnogo ljudi, dvaput razmislite prije nego što planirate dugi let avionom i, za boga miloga, ne idite na krstarenja brodom, poručio je građanima Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, tako piše Medical Daily, prenosi Zimo.

 

Podijeli članak: