DETALJI EKSPLOZIJE U ZAGREBU: LETJELICA IZ UKRAJINE SE SRUŠILA S PADOBRANCIMA

Vijesti

Još nema zvanične potvrde šta se zapravo srušilo u Zagrebu. Specijalizirani portal War zone smatra da bi mogao biti Tu-141, bespilotna letjelica iz vremena Sovjetskog saveza koju su Ukrajinci vratili u upotrebu 2014.

Neidentificirani leteći objekt koji se srušio u Zagrebu na Jarunu u četvrtak iza 23 sata mogao bi biti izviđački dron Tu-141 Strizh. To je zaključak Tylera Rogowaya, stručnjaka za vojnu avijaciju i urednika portala War zone.

Rogoway je detaljno proučio fotografije ostataka letjelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu. I da priča bude još bizarnija, smatra da je ta letjelica u Hrvatsku stigla iz Ukrajine, nakon što se pokvarila.

Čvrsto vjerujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Zasigurno se ozbiljno pokvario, preletio cijelu Mađarsku, da bi se na kraju srušio u Zagrebu. Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svijetu koriste dron Tu-141″, napisao je spomenuti stručnjak. Zbunjujuće i alarmantno da je došla do Zagreba

Rogoway je objasnio i kako je došao do tog zaključka.

“Jedno krilo ostalo je netaknuto što nam je omogućilo da usporedimo fotografije. Naravno, zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letjelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom ratu. Prije samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini”, dodao je on.
Objasnio je i o kakvoj je letjelici riječ.

“Prilično fascinantnoj iz sovjetske ere. Međutim, Ukrajinci su je unaprijedili tokom ruskog osvajanja Krima 2014. godine. Realno, ova letjelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unaprijed odredi i služi za skupljanje obavještajnih podataka i snimanje”, napisao je ovaj stručnjak.
Slijeće pomoću padobrana, a zagrebačka policija potvrdila je da je na mjestu pada pronašla dva padobrana.

Na letjelici crvena petokraka i ćirilica

MUP se o svemu oglasio više od četiri sata nakon incidenta, ali prilično šturim saopćenjem.

“Neslužbeno smo saznali kako je na ostacima letjelice pronađena crvena petokraka te slova na ćirlici. To ide u prilog Rogowayevoj teoriji. Policija je pronašla i dva padobrana.”

“Tu-141 Strizh ima i padobran, tako da se više puta može upotrijebiti”

Stručnjak je, dakle, uvjeren da je ta letjelica u Hrvatsku došla iz Ukrajine, a za kraj je upitao:

Dron je očito preletio jednu ili više zemalja. Što radi NATO-ova protuzračna obrana?”

Podijeli članak: