DANAS U VRHOVNOM SUDU: ŽALBA NA PRESUDU UBICAMA ARNELE ĐOGIĆ!!!

Vijesti

Presuda koju svi čekaju!

Danas će u Vrhovnom sudu biti održana sjednica apelacionog vijeća po žalbi odbrane na presudu ubicama Avdiji Selimoviću (26) iz Olova i Murizu Brkiću (26) iz Sokoca koji su u Kantonalnom sudu Zenica osuđeni na po 40 godina. Optuženi su zbog svirepog ubistva 24-godišnje Arnele Đogić iz Olova.

Da se podsjetimo, tokom suđenja kantonalna tužiteljica Lejla Handžić-Selimović kazala  je da je ideja o Arnelinom ubistvu potekla od Selimovića koji se tom mišlju bavio oko godinu.

Razlog tome bila je njegova boleesna ljubomora s obzirom na to da je nesrećna djevojka s njim ranije bila u vezi. S druge strane, Brkić osim materijalne koristi nije imao drugih motiva… Tokom suđenja, jedan od svjedoka, je ispričao kako mu je Selimović ponudio 100 KM da liši života Đogićevu. S druge strane, tužiteljica je kzala i kako se ubijena Arnela bojala Selimovića, o čemu se povjeravala svojoj prijateljici Emini Višći. Selimovića je tužiteljica nazvala inkvizitorom koji je izdao naredbu ubici Brkiću “da Arnela ne smije ostati živa”.

“Iako se bojala Selimovića, Arnela je pristala tog 27. februara naći se s njim i sjesti u vozilo. On je izigrao njeno povjerenje i oduzeo joj život. Da je neko gledao film, bilo bi strašno, a kamoli učiniti takav zločin, a onda otići u kafanu i pjevati i čašćavati goste “ – kazala  je tada Handžić-Selimović.
Uoči presude braniteljica prvooptuženog Selimovića Azijada Mujkić je kazala da u svojoj dugogodišnjoj praksi advokata nije imala ovakav slučaj,, te da smatra da je kvalitetno priznanje o krivnji, jer je dato kada su postojale samo indicije da su Selimović i njegov saučesnik mogli biti izvršioci i da nisu mogli biti ni zadržani u pritvoru da nisu priznali krivično djelo. Iz njihovog priznanja je i sastavljena ova optužnica….

“Moj branjenik zna da je kriv i da će biti kažnjen, ali je želio da prizna i da bude kažnjen za ono što je učinio. Priznao je da je motiv bila ljubomora. Zato tražim od Suda da izrekne što je moguće blažu kaznu “ rekla  je tada Azijada Mujkić.
Sead Topčić je tada rekao  da je Brkić priznanje krivnje dao dobrovoljno i svjesno i da se stidi i kaje zbog onog što je počinio te da je spreman izviniti se porodici Arnele Đogić ako to prihvati…

Prilikom čitanja ove presude tada su se mogli čuti jecaji i plač kod članova porodice ubijene Arnele Đogić… Kada je ovoj dvojici izrečena kazna,,, jedni su zapljeskali,,, a drugi osuđenim uputili pogrdne riječi. Selimovića su dvojica muškaraca pokušala fizički napasti prilikom izlaska iz sudnice….

Advokati osuđenih odbili su jučer razgovarati s novinarima, a Topčić je dodao da su mediji nekorektno izvještavali o ovom slučaju… S druge strane, Edin Đogić, brat tragično ubijene djevojke , kazao  je da je porodica svjesna da nikakva kazna neće vratiti Arnelu, ali da su ipak zadovoljni kaznama.

“Naravno da niko neće biti zadovoljan ako Sud smanji kazne počiniocima koji su je svirepo ubili, a potom to proslavili trošeći njene pare”  kazao  je Edin Đogić.
“Ako im sud skine jedna dan od ranije izrečene kazne, to će biti skandalozno! Žao mi je mojih roditelja, koji će morati sutra (danas) kroz sve to ponovo prolaziti, slušati o brutalnosti, svireposti dvojice monstruma, kojima ne želim ni ime izgovoriti ” kazao je Đogić.
(Dragan Pavlović, Oslobođenje/Hayat/Foto: Arhiv)

Podijeli članak: