Cijene životnih namjernica sve veće: Građani će biti primorani na…

Vijesti

Ono što treba biti fokus svih razina vlasti u BiH jeste ulaganje u svoju vlastitu i samoodrživu domaću proizvodnju, kao i u zaštitu poljoprivrednih dobara i poticaje u svim vidovima domaće proizvodnje. Različiti trgovci kršili su odluke vlada o zamrzavanju cijena proizvoda, a posljednji primjer su cijene goriva koje su pojedine benzinske crpke iskoristile da ostvare ekstra dobit, rečeno je Feni iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Navode kako su se potrošači u nekoliko navrata obraćali Instituciji, uglavnom s konstatacijama da bilježe porast cijena proizvoda.

Upitali mogu li građani BiH s ovakvim cijenama i primanjima uopće preživjeti ‘od prvog do prvog’, iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH kazali su kako je već više puta dokazano da potrošači, prema službenim primanjima i službenim troškovima, ne mogu osigurati kvalitetan život.

“Upravo razvoj vlastite proizvodnje, otvaranje novih radnih mjesta, ponuda kvalitetne a cjenovno povoljnije potrošačke košare može biti jedan od izlaza iz trenutne situacije i pozitivan pomak u podizanju kvalitete života u BiH”  naglašavaju oni.

Također podsjećaju kako je Institucija 28. februara ove godine donijela Preporuke prema vladama entiteta u kojima stoji da u suradnji s nadležnim ministarstvima odnosno odjeljenjima donesu dodatne mjere neposredne kontrole cijena te uspostave održive mehanizme robnih rezervi i pojačano ulažu u razvoj domaće proizvodnje.

” Ono što treba biti fokus svih razina vlasti u BiH jeste ulaganje u vlastitu i samoodrživu domaću proizvodnju, kao i u zaštitu poljoprivrednih dobara i poticaje u svim vidovima domaće proizvodnje. Također, razvoj i poticanje izvozne politike zemlje i ulaganje napora u smanjenje uvozne ovisnosti BiH u svim poljima života”  zaključuju iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH

Podijeli članak: