Cijeli svijet priča o strašnim klovnovima koji se pojavljuju svugdje na planeti: Ovo je prava istina?

Vijesti

U poslednje vrijeme sve je više informacija o pojavi tzv. strašnih klaunova na području susjedne nam Hrvatske.

Čak je i MUP Hrvatske objavio priopćenje u kojem pozivaju građane da ako primjete nešto čudno ili ih se na neki način bude plašilo, to u svakom slučaju prijave policiji.Trend strašnih klovnova se pojavio u Sjedinjenim Država prije nešto više od mjesec dana, a onda se brzo i proširio u Evropu.
Donosimo vam nekoliko glavnih činjenica o ovoj bizarnoj pojavi koja uzima sve više maha širom svijeta.

1. Pojava klovnova u Južnoj Karolini

Stanovnici grada Greenville u Južnoj Karolini još početkom septembra prijavljivali su policiji kako viđaju neke  ljude odjevene kao klaunove, koji pokušavaju namamiti djecu u obližnju šumu.

Jedna žena je tako prijavila slučaj šerifovom uredu koji se dogodio 21. avgusta i objasnila je kako joj je sin prije dva dana kazao  da je u šumi vidio klovnova koji “šapću i proizvode neobične zvukove” . Ova žena  odlučila je sama istražiti ovaj slučaj i promatrala je nekoliko klaunova koji su u šumi “svijetlili zelenim laserima, a zatim su otrčali dublje u šumu”.

Policija je tada, još uvijek neupoznata sa situacijom, ne znajući kako se postaviti prema ovoj pojavi, stanovnicima govorila da ako primijete nešto sumnjivo ili vide klaunove, pokušaju to fotografirati ili snimiti video.

2. Klovnovi postali sve neugodniji

Nakon toga širom Sjedinjenih Država pojava strašnih klovnova je postala sve uobičajenija. Tako su zabilježeni slučajevi kada su plašili i pratili djecu koja su išla prema autobusnoj stanici. Jedan od njih je zabilježen u Georgiji. 12-godišnji Cameron Frails i njegov mlađi brat su slučaj prijavili i policiji, rekli su kako je čovjek odjeven u crno išao za njima, a nosio je klaunovsku masku, piše ABC.

Na Floridi pak uplašili ženu buljeći u nju, a onda su joj počeli prijetiti. Sve je prijavila policiji, prenosi PalmBeachPost.

3. Klovnovi se proširili u Evropu i stigli u Sloveniju

Strašni klovnovi su se prvo pojavili u Velikoj Britaniji, gdje su viđeni u više gradova…

Oni su uglavnom šetali po ulicama i plašili vozače i građane….Malo nakon toga stigle su informacije da su klaunovi došli i u Sloveniju. Policijska policija Kranj je prva objavila fotografiju kostima klovna. Slovenski mediji  su pisali  kako se klovnovi najviše skupljaju oko škola,a viđei su i po parkovima i autobusnim kolodvorima.

4. Početkom sedmice došli su u Hrvatsku

Nakon informacija da su misteriozni klovnovi  viđeni i u  u Osijeku, Slunju i Bjelovaru, odjeknula je informacija da su se klovnovi pojavili i na području Petrinje, no to je bila samo  lažna uzbuna.

I iz MUP-a je nakon toga  stiglo saopćenje u kojem pozivaju građane da ukoliko primjete nešto čudno ili nešto što ih plaši, to svakako prijave policiji.

5. Stoji li iza svega samo reklama?

U kontekstu cijelog ovog slučaja je svakako mnogo zanimljiva činjenica da se 2017. godine u kinima počinje prikazivati film “It”. Ovaj film temelji se na seriji iz 1990. godine, snimljenoj prema knjizi Stephena Kinga. Radnja se vrti oko strašnog klovna koji terorizira cijelu zajednicu.

“Eskalacija pojave strašnih klaunova prilično je dobar publicitet za nadolazeći film,”  tako piše Independent ne odbacujući mogućnost da se u slučaju “jezivih klovnova” ipak radi samo o dobroj promociji filma.

DnevniAvaz

Podijeli članak: