CIJELI BALKAN ČEKA PAKLENA JESEN: Velike VRUĆINE DO DECEMBRA, a onda OPREZ!

Vijesti

Balkan će biti na udaru ekstremnog vremena ove jeseni, tvrdi meteorolog Alan Repert sa sajta accuweather.com.
Posle veoma toplog leta za veći deo centralne i istočne Evrope, tvrdi on, vrućine će se nastaviti i u jesen, ali sa velikim varijacijama, u zavisnosti od lokacije.

“Opšti nestabilni šablon vremena vladaće od septembra do novembra u južnoj Evropi ove jeseni rezultirati natprosečnom količinom padavina od Italije do južnog Balkana-napisao je Repert”

Po njegovom predviđanju, vrućina koja je vladala celog leta u većem delu Evrope zadržaće se i u jesen, a najpogođeniji deo biće područje na potezu Balkan-južna Ukrajina, pa čak i lokacije na istoku Nemačke, Poljska i zapad Rusije. Ove delove Evrope čekaju velike vrućine sve do decembra.
Drugi meteorolog accuweathera, Tajler Rojs, prognozirao je  da će područja visokog pritiska iznad Rusije i istočne Evrope sprečiti oblake da dolaze u taj region, što će izazvati abnormalno suvo vreme i povećati rizik od šumskih požara.

A dok će ovo polje visokog pritiska sprečiti kišu da pada u istočnoj Evropi i na severu Balkana, jug Balkana će, zajedno sa Francuskom, Portugalom, Španijom i Italijom, biti na udaru aktivnog “autoputa” oluja, koji će uzrokovati abnormalne količine padavina.

Ovo će predstavljati rizik za neka područja u Italiji i na jugu Balkana koja su pre imala problema sa poplavama.

– Najveći rizik od poplava biće oko Dinarida, na apeninskom poluostrvu i čak i na južnim obroncima Alpa – napisao je Rojs.

Podijeli članak: