ChatGPT: Fotografije golih tinejdžerki iz Španije koje je stvorila umjetna inteligencija šokirale javnost!

Nekategorisano

Fotografije su kreirane korištenjem fotografija ciljanih djevojaka potpuno odjevenih, a mnoge od njih preuzete su sa njihovih profila na društvenim mrežama.

Zatim ih je obradila aplikacija koja generira zamišljenu sliku osobe bez odjeće.

Do sada se više od 20 djevojčica, u dobi između 11 i 17 godina, javilo kao žrtve korištenja aplikacije u ili blizu Almendraleja, u jugozapadnoj pokrajini Badajoz.

Mirni grad u južnoj Španiji u šoku je nakon što se ispostavilo da su fotografije golih mladih lokalnih djevojaka, koje je generirala umjetna inteligencija, kružile društvenim mrežama bez njihovog znanja.

“Jednog dana moja kći je izašla iz škole i rekla ‘Mama, kruže moje fotografije u toplesu'”, ispričala je María Blanco Rayo, majka 14-godišnjakinje, piše BBC.

“Pitala sam je je li se fotografirala gola, a ona je rekla: ‘Ne, mama, ovo su lažne fotografije djevojaka koje se trenutno stvaraju i postoje druge djevojke u mom razredu kojima se to dogodilo također.'”

Policija sada provodi istragu i prema izvještajima, najmanje 11 lokalnih dječaka je identificirano da su uključeni ili u stvaranje lažnih fotografija ili njihovo distribuiranje putem aplikacija WhatsApp i Telegram.

Utjecaj koji je kruženje fotografija imalo na pogođene djevojke je različit. Blanco Rayo kaže da se njena kćerka dobro drži, ali da neke djevojčice ne žele izaći iz kuće.

Iako se vjeruje da su mnoge fotografije putem umjetne inteligencije nastale tokom ljeta, slučaj je izašao na vidjelo tek posljednjih dana nakon što je dr. Adib objavila video umirujući djevojčice i njihove roditelje.

“Nismo znali koliko djece ima te fotografije, jesu li postavljene na pornografske stranice – imali smo sve te strahove”, kaže ona.

“Kad ste žrtva zločina, ako ste, primjerice, opljačkani, podnesete prijavu i ne skrivate se jer vam je druga osoba nanijela štetu. Ali kod zločina seksualne prirode žrtva često osjeća sram i skriva i osjeća se odgovornim. Željela sam uputiti poruku: nisi ti kriva.”

Francisco Javier Guerra, lokalni slikar i dekorater, kaže da su roditelji umiješanih dječaka krivi.

“Trebali su učiniti nešto prije, naprimjer uzeti svoje telefone ili instalirati aplikaciju koja im govori što njihova djeca rade sa svojim telefonom.”

Ovo nije prvi put da je takav slučaj postao vijest u Španiji. Ranije ove godine, fotografije pjevačice Rosalíje u toplesu koje je generirala umjetna inteligencija objavljene su na društvenim mrežama.

Zabrinjava to što aplikacije poput onih korištenih u Almendraleju postaju sve uobičajenije.

Podijeli članak: