Brena NE VOLI svoj nadimak: Evo kako je Fahreta postala Brena i šta to ustvari znači

Estrada

Svima je veoma dobro poznato je da je pravo ime naše velike fol zvijezde Lepe Brene zapravo Fahreta Jahić, a ono što malo ko zna je to kako je zapravo Lepa Brena dobila ovaj svoj unikatni nadimak.Pjevačica je otkrila da je nadimak Brena dobila još u srednjoj školi 1975. godine na košarkaškom terenu.

“U tom periodu počela sam aktivno da treniram košarku. Na košarkaškom terenu je i nastao moj današnji nadimak Brena. Nadimak mi je dao moj tadašnji košarkaški trener, Vlada Bajer. Dok sam šutirala na koš, on mi je doviknuo: “Hajde sad, Breno!“

U Bosni to je bio sinonim za lijepu djevojku. Uvijek sam voljela da se ističem, da izborim svoje mjesto pod suncem. Ma, bila sam kao šilo! Zato sam se i našla pod košem, s loptom u rukama.

Tu je došao do izražaja i moj smisao za realnost. Shvatila sam da nisam dovoljno talentovana za košarku i da će uvijek biti boljih od mene, koje neću dostići.

 

Kada me je kasnije Saša Popović pitao da li imam neki nadimak, sjetila sam se tog događaja, i tako postala – Brena.

Tokom gimnazijskih dana počela sam da pjevam po igrankama. Konačno sam shvatila da je scena moj teren”  rekla je Lepa Brena u jednom intervju.

Milovan Ilić Minimaks pobrinuo se da Breni 1981. bude dodato i Lepa, s tim što vjerovatno nije znao da je time napravio umjetničko ime čije bi bukvalno značenje bilo “Lijepa lijepa djevojka”.

“Da sam na samom početku karijere znala da ću dostići ovoliku popularnost, učestvovala bih u osmišljavanju svog nadimka” kazala  je Brena nedavno.
(Espreso.rs)

Podijeli članak: