BRAĆA PREŽIVJELA HOROR: Kada je tata umro, mama je prešla da živi sa Miloradom, Srbu je prodala u jedno selo, mučili su nas i tukli…

Vijesti

Braća Srboljub (38) i Novica Stanković (40) iz Kozjeg Dola kod Trgovišta 20 godina su bili robovi čuvajući ovce za koru hljeba u vrletima iznad Kratova u Makedoniji. Iako poslije bjekstva iz pakla u Makedoniji u slobodu bivši čobani više od 12 godina žive novi život u preuređenim prostorijama stare seoske škole u rodnom mjestu, još strahuju da će neko od nehumanih gazda doći i odvesti ih u Makedoniju….

Od 1984. do 2004. godine srpski pastiri su gladovali, smrzavali se i bili tučeni… Nadničili za hranu,koju nisu htjeli da jedu ni psi.

“Najgore mi je bilo kod Stojana Mlohara Kratovskog. Loš čovjek. Kao zvijer. Gdje me sreo, tu me tukao. Udarao je štapom kao krvnik. Jednom me uhvatio, držao za noge, otvorio kapak na bunaru i počeo da me spušta. Bunar dubok, mračan. Visim. Glava nadole. Gledam u kamen vodu, sve mi se vrti. Vrisnem, a on me izvadi, pretuče i odgurne. Ništa nismo zgriješili Bogu, život i tuga nas utepaše ” prisjeća se Srba ogromnih strahota koje je preživio.

O njihovom ropstvu mučenju se saznalo  tek kada su braća uspjela da pobjegnu u Kozji Dol. Vlasti u bivšoj Jugoslaviji nisu imale sluha za stradanje, višegodišnje ropstvo i njihove neviđene muke. Zla sudbina zadesila ih je poslije smrti oca Krstana, koji je umro 1984. godine.

” Majka Olga prešla je da živi u pogranično selo German kod Krive Palanke, na imanju izvijesnog Milorada. Na njegovo insistiranje majka je pristala da Srbu proda jednom trgovcu u makedonsko selo Bajlove. Kao sedmogodišnjak čuvao je ovce, spavao u pomoćnim prostorijama” govori Novica, koji nadniči po šumama u dolini Pčinje.

Čuvajući ovce za samo dva obroka dnevno, seoske gazde  braću su držale u štalama i šupama bez grijanja, mučili ih, ponižavali, batinali, surovo kažnjavali.

Braća su dvije decenije bila prepuštena surovim vlasnicima stada u selima Oglavce i Rudince iznad Kratova. Gazde su najviše šibale i prebijale Srbu, koji je teško obolio od rijetkog hormonskog poremećaja i depresije. Stasom je nalik zakržljalom i neuhranjenom dječaku…Opštinske vlasti u Trgovištu adaptirale su prostorije za braću u zdanju stare škole u Kozjem Dolu.

O Srboljubu i Novici, robovima iz Kozjeg Dola, brine lokalna samouprava. Najviše predsjednica vranjske humanitarne organizacije “Životna pomoć” Ljubinka Buba Milovanović.

ekskluziva

Podijeli članak: