BOSNU I HERCEGOVINU ČEKA ISTA SUDBINA KAO I UKRAJINU? Rusija upozorava: “Moskva će odgovoriti na pretnje

Vijesti

Moskva upozorava da će odgovoriti na svaku pretnju!

Ruski ambasador Igor Kalabuhov u četvrtak je kazao da bi se Bosna i Hercegovina mogla suočiti sa istom sudbinom kao i Ukrajina ako zemlja odluči da se pridruži NATO-u. Igor Kalabuhov je to istakao tokom intervjua za televiziju FTV u četvrtak. On je napomenuo da je zemlja slobodna da se pridruži 30-članom savezu, ali da će Moskva odgovoriti, preneo je Euractiv.

“Ako (Bosna i Hercegovina) odluči da bude članica bilo kog saveza, to je unutrašnja stvar. Naš odgovor je druga stvar. Primer Ukrajine pokazuje šta očekujemo. Ako bude bilo kakve pretnje, mi ćemo odgovoriti” kazao je on, prenosi Fox News.

Kalabuhov je optužio Zapad da izaziva podele i tenzije tvrdeći da Rusija priprema “plan”.

“Nemamo nikakve planove. Odgovorićemo analizirajući stratešku i geopolitičku situaciju “ – rekao je ambasador.

” Članstvo u NATO-u nije realnost za BiH s obzirom na trenutni nedostatak konsenzusa po tom pitanju u zemlji,” rekao je on.

Moskva se žestoko protivila proširenju NATO-a, posebno sa državama sa kojima deli granice. Dan nakon što je započet rat u Ukrajini, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izdala je upozorenje Finskoj i Švedskoj.

– Finska i Švedska ne bi trebalo da zasnivaju svoju bezbednost na šteti bezbednosti drugih zemalja i njihovo pristupanje NATO-u može imati štetne posledice i suočiti se sa nekim vojnim i političkim posledicama – rekla je ona.

 

Podijeli članak: