Biden: Imamo dvije opcije, početi treći svjetski rat ili natjerati Rusiju da plati cijenu za Ukrajinu! Na nama je da

Vijesti

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je komentirao u novom intervjuu invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu te je izjavio kako će se Rusija suočiti s najjačim sankcijama u historiji zbog ovog rata. Tokom razgovora s novinarom Brianom Cohenom, Biden je naveo kako se sankcije s kojima se Rusija suočavala u prošlosti ne mogu porediti sa ovim sankcijama koje ovoj državi tek slijede.

“Sve sankcije do sada nisu kao ove. Sada imam odvije opcije. Početi treći svjetski rat odnosno ući u rat s Rusijom ili natjerati Rusiju da plati ekonomsku cijenu za ovo što radi. Nijedne sankcije ne mogu stupiti na snagu odmah, ali mislim da su ove sankcije najjače u historiji”, kazao je Biden.

Također, Biden je istakao kako Putin nije očekivao jedinstven odgovor saveznika na rat u Ukrajini.

“Moj cilj je od početka bio da svi budemo na istoj strani. Putin je mislio da može razdvojiti NATO, ali to se nije desilo. Riječ je o potpunom jedinstvu. Rusija će platiti kratkoročno i dugoročno veliku cijenu za ovo što radi”, rekao je Biden.

Američki predsjednik poručio je,izmedju ostalog, da ako se demokratski svijet drži zajedno, na svijetu će biti mnogo manje haosa.

“Nije samo NATO ujedinjen. Vidite šta se dešava u Finskoj, Švedskoj i drugim zemljama. Putin je proizveo sve suprotno od onoga što je namjeravao. Moramo zadržati kurs s našim saveznicima. U međuvremenu, nastavit ćemo sa slanjem vojne i finansijske pomoći Ukrajini”, kazao je on.

Na kraju razgovora o Ukrajini, Biden je istakao kako se svijet nalazi u ključnom periodu.

“Svaka treća, četvrta ili peta generacija u svijetu osjeti fundamentalne promjene. Primjera radi, u narednih 10 godina vidjet ćete više promjena nego što ih je bilo u posljednjih 50. Predsjednik Kine Xi Jinping zbog toga smatra kako se promjene dešavaju tako brzo da demokratski sistemi nemaju vremena za postizanje konsenzusa i da će se zbog toga autokrate mnogo bolje snalaziti”, zaključio je Biden.

Podijeli članak: