BEOGRAĐANKA ŠOKIRALA SVE: Pogledajte u čemu je prošetala prestoničkim ulicama! FOTO

Lifestyle

Beograđanke su, svima je poznato, uvek odlično pratile modu, ali ono što se ovih dana moglo videti, iznenadilo je baš sve.
Naime, prestoničkim ulicama je prošetala  mlada devojka koja je obučena u laganu haljinicu, sa modernom torbom na ramenu, ali ono što je sve iznenadilo jeste upravo njena obuća.

Na svojim nogama je imala verovali ili ne opanke! Da li je ovo poslednji krik mode ili ne, ostaje nam da vidimo.Ono što je sigurno jeste da je privukla veliku pažnju baš svih generacija.Tradicionalna srpska obuća –  opanak je različitog oblika u raznim delovima Srbije. Najčešći oblici su sa “kljunom” ili bez njega.

Kljunom se naziva vrh prednjeg dela koji je lako povijen na gore, odakle se počinje preplitanje opute. Opanci sa “kljunom” se nazivaju i “šiljkani”.Najčešće se prave od teleće kože, ali se opanci napravljeni od svinjske kože nazivaju “šivenjaci”.

U vremenu posle Drugog svetskog rata su opanci  izrađivani i od starih izlizanih guma, tzv. “točkaši“” U novije vreme fabrike obuće proizvode savremene opanke od gume koji mogu imati unutra postavu od platna ili kaiš za zakopčavanje… U narodu ti opanci se nazivaju i “piroćane” jer su se proizvodili u Pirotu.

Na pijacama mogu se i danas kupiti  gumeni opanci bez postave i bez kaiša, ali oni osim imena nemaju mnogo zajedničkog sa prvobitnim opancima koji su deo narodne nošnje…

Pogledajte fotografiju:

 

(Kurir.rs)

Podijeli članak: