Bakir Izetbegović: Dodik je poput Bosanca iz vica!

Vijesti

“Milorad Dodik snažan je lider i veom  vješt političar. Mislim da te kvalitete često koristi u pogrešne svrhe, kreirajući sukobe umjesto da se fokusira na napredak i razvoj, na zajednički interes, “ kazao  je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.
 “On (Dodik) je poput onog Bosanca iz vica koji vozi autoputem iz suprotnog smjera, uvjeren da stotine drugih vozača griješi – možete se diviti njegovim vještinama i bravurama, ali znate da je udes neminovan ako nastavi u istom pravcu”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o aktuelnom referendumu o Danu RS Izetbegović je kazao da ne treba pričati o tome šta će se desiti ukoliko RS ne odustane od njega, nego šta će Dodik uraditi.

“Dodik je taj koji je institucije RS uvukao u tu protivustavnu i antidejtonsku avanturu kojoj još ne naziremo kraj. U ovom trenutku, u toku su intenzivni diplomatski napori s ciljem da postupci RS ostanu u okvirima ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Veoma jasno je da izlazak iz tih okvira može imati nesagledive posljedice, prije svega ukoliko se ispostavi da je ovo probni balon za daleko opasnije referendume koje su Dodik i stranka SNSD najavljivali.

Ovaj referendum je crvena linija, eventualni referendum o izdvajanju RS iz BiH, koji je najavljivan za 2018, značio bi njen prelazak,, što je i međunarodna zajednica kroz Savjeta za implementaciju mira (PIC) jasno istakao… Bilo bi veoma dobro da Dodik donese racionalnu odluku u interesu svih građana RS i BiH, te da umjesto referenduma traži modalitet ispunjavanja odluke Ustavnog suda BiH”, rekao  Izetbegović.

 

(Vijesti.ba / Alo)

Podijeli članak: