ATMOSFERA LINČA: Društvenim mrežama kruži spisak djece navodnih zlostavljača, prijeti im se smrću i …

Vijesti

Međuvršnjačko nasilje je veliki  problem je koji godinama tinja i koji ovo društvo krije ispod tepiha, ali metode kojima vrve društvene mreže taj problem ne mogu riješiti, naprotiv, samo ga još više produbljuju i postoji realna opasnost da još neko u svemu strada.
Nakon što su otkriveni stravični detalji o zlostavljanju malenog dječaka Mahira Rakovca koji je nakon svega izvršio samoubistvo, pokrenuto je nekoliko javnih inicijativa za rješavanje problema međuvršnjačkog nasilja, izmjene postojećih zakona koji definiraju postupanje sa maloljetnicima u krivičnom postupku, i predloženo niz mjera, ali je dio internet javnosti odlučio “uzeti pravdu u svoje ruke”, za sada virtuelno.

Društvenim mrežama je počeo da kruži spisak od šest djece za koja oni koji ga dijele tvrde da se radi o imenima djevojčica i dječaka koji su navodno učestvovali u Mahirovom zlostavljanju. Uz spisak idu komentari o tome kako spomenute treba ubiti, objesiti i predlaže se niz “odgojnih mjera”, a djeci prijete i na njihovim FB profilima.

83609_koment1

83609_koment2

Međuvršnjačko nasilje problem je koji godinama `tinja` i koji ovo društvo krije ispod tepiha, ali metode kojima vrve društvene mreže taj problem ne mogu riješiti, naprotiv, samo ga još više produbljuju i postoji realna opasnost da još neko u svemu strada.

Razum je, izgleda, već stradao.

U BiH za sada postoji Zakon o zaštiti i postupanju s maloljetnicima u krivičnom postupku koji tretira i žrtve i zlostavljače, izrađene su smjernice za postupanje u slučajevima nasilja nad djecom i međuvršnjačkom nasilju, i to je ono na čemu se treba istrajati.

Problem međuvršnjačkog nasilja može se riješiti samo promjenom sistema odnosno insistiranjem na njegovom aktiviranju, kao i preuzimanjem lične odgovornosti. Izdvojili smo samo neke od komentara (pogledajte u gore postavljenoj galeriji).

Izvor: slobodna-bosna.ba

Podijeli članak: