Američki vojni srušen u Norveškoj

Vijesti

“Američki vojni avion s četiri osobe srušio se u sjevernoj Norveškoj”, kazali su Reutersu iz Zajedničkog centra za koordinaciju spašavanja (JRCC). Avion V-22 Osprey sudjelovao je u vojnoj vježbi NATO-a pod nazivom “Cold Response” kada je prijavljen njegov nestanak u 18,26 sati, priopćio je JRCC. Avion je bio na vježbi i trebao sletjeti u 18 sati, uz loše vrijeme na tom području i uslove koji su se pogoršavali.

 

“Našli smo ih iz zraka”, rekao je glasnogovornik JRCC-a za Reuters. “Pronašli smo ga nakon što je primljen hitni signal. Sudbina ljudi u avionu nije poznata”, dodao je on.

Inače zračne snage SAD-a zajedno sa vojskom, mornaricom i marincima upravljaju s nešto više od 13.000 vojnih letjelica. Borbeni avion F-16C je i dalje najbrojniji u američkoj vojsci, sa 803 letjelice trenutno u službi. Ovo je ujedno i najkorišteniji borbeni avion na svijetu sa 2.267 letjelica u službi brojnih ratnih avijacija.

Rusija je druga zračna sila u svijetu sa nešto više od 4.000 aktivnih letjelica. Borbeni avioni Su-27/Su-30 (nazvani Flanker) čine glavni dio ruskih zračnih snaga i drugi su najzastupljeniji borbeni avion u svijetu, sa oko 1.000 letjelica u službi brojnih zračnih snaga. U službi ga dopunjava napredniji model Su-57.

Kina ima treće po veličini zračne snage, sa ukupno više od 3.000 letjelica. Većina letjelica su “domaće verzije” ruskih Flankera, ali je u posljednjim godinama Kina ostvaria i napredak u razvoju vlastitih borbenih aviona, prvenstveno kroz modele Chengdu J-10 i Chengdu J-2.0

Indija je iza Kine po ukupnom broju letjelica – 2.119. U pogonu ima i borbeni avion domaće proizvodnje – HAL Tejas.

 

Podijeli članak: