Aleksandar Vučić pravi kuću u Bosni i Hercegovini

Vijesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je sa rodbinom odlučio obnoviti kuću u Čipuljiću u Bugojnu odakle potiče njegovo porijeklo.

Ekipa YouTube kanala “Srednja Bosna Danas” razgovarala je s Aleksandrovim stričevićem Zlatkom Vučićem te komšijama Milanom i Idrizom.Prvi čovjek Srbije Aleksandar Vučić nikada nije krio da je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz sela Čipuljića kod Bugojna.

Meni je drago da su stric i Alek, predsjednik, to odlučili da poprave. Pomogao je tu, bio je i gospodin Helez i Ajkunić. Vidio sam slike i drago mi je da su pomogli da se to obnovi”, rekao je Zlatko Vučić.

Kaže da Vučić pomaže mještanima, ali da bi bilo bolje da ima više fabrika.

Inače, Aleksandrov otac Anđelko, kojeg u Bugojnu nazivaju Bato, rođen je u izbjeglištvu u jednom vagonu nedaleko od Beograda.

Njegova majka Dragica, inače porijeklom iz Šipova, izbjegla je u Srbiju nakon što su ustaše pobili većinu muških članova porodice, uključujući i Aleksandrovog dedu.

Nakon Drugog svjetskog rata su se oni vratili u Bugojno gdje je Aleksandrov otac odrastao i školovao se, a potom otišao na Ekonomski fakultet u Beogradu. Tamo je upoznao suprugu, Aleksandrovu majku, Angelinu iz Bečaja u Srbiji, sa kojom će se kasnije vjenčati. Prije toga je nekoliko godina radio u IMPO-u u Bugojnu. No, i poslije odlaska u Srbiju, sve do rata u BiH i smrti majke Dragice 1991. godine, Anđelko Vučić je sa porodicom često dolazio u rodni kraj.

Podijeli članak: