ALARMANTNO: Opasan sezonski virus širi se zemljom, prvi smrtni slučaj kod nas, sve više virusnih infekcija!!!

Vijesti

Starica iz Čitluka je nažalost prva žrtva gripe u Bosni i Hercegovini…

Naime ova 77-godišnjakinja je umrla na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar,to je potvrdio za „Avaz“ prof. dr. Jurica Arapović, rekavši nam da je preminula bila teže pokretna osoba s hroničnim oboljenjima. ..Gripa se u BiH počela širiti kasnije nego u Hrvatskoj, gdje je već proglašena epidemija, a do sada je, prema službenim podacima, umrlo deset osoba, dok je broj oboljelih veći od 9.000. Veliki broj oboljelih od gripe zabilježen je i u Srbiji.

Slab imunitet

“Nepoznanica nam je podatak da li je pacijentica bila cijepljena, a imala je tešku upalu pluća bakterijskog tipa. Kod nje je potvrđen virus gripe tip B, koji je ove sezone dominantan”  rekao je Arapović

Iako su iz Zavoda za javno zdravstvo HNK kazali da su do sada evidentirana svega dva slučaja gripe, Arapović je još istakao kako broj oboljelih raste kontinuirano iz dana u dan. Naveo je da se vrhunac sezone očekuje krajem januara, po okončanju zimskog raspusta.

“Nažalost, podaci se Zavodu dostavljaju pisanim putem, pa se stoga kasni sa službeno prijavljenim slučajevima. Do sada smo na Klinici liječili više od 30 osoba kod kojih su se pojavile komplikacije zbog gripe. To su najčešće upala pluća, odnosno upale dišnog sustava, upala uha, a imali smo i jedan slučaj meningitisa. Uglavnom, sve ove osobe bile su starije životne dobi, sa slabim imunitetom i kroničnim bolestima “ rekao je Arapović.

U BiH su se proteklih dana pojavili prvi slučajevi potvrđene gripe, i to tip B, ali još se, navode stručnjaci, ne može govoriti o početku epidemije. U Zavodu za javno zdravstvo (ZZJZ) FBiH posljednjih sedam dana registrirali su 1.356 osoba koje su se javile ljekaru sa simptomima sličnim gripi…

“Tokom druge sedmice januara gripa je registrirana u osam od deset kantona. Od deset uzoraka testiranih na virus gripe u Kliničkom mikrobiološkom laboratoriju UKC-a Sarajevo osam je bilo pozitivno na virus tip B “ govore iz Zavoda.
Hronična oboljenjaPodaci Zavoda pokazuju da su se ljekarima u FBiH do sada javile 11.703 osobe sa simptomima bolesti sličnih gripi.

Navode da je stvari broj oboljelih daleko veći, jer mnogi gripu prebole kod kuće. No, zabrinjavaju prognoze ljekara da bi ova godina mogla biti rekordna po broju oboljelih, jer je u skoro svim kantonima vakcinisano manje osoba nego prethodnih godina.

“Najugroženiji su starije osobe, djeca i osobe s hroničnim oboljenjima “ govore iz ZZJZ…Ljekari upozoravaju kako se zna desiti da se i kod potpuno zdravih osoba razviju ozbiljne komplikacije, pa čak i sa smrtnim ishodom.

Ekipe „Avaza“ su jučer  u čekaonicama domova zdravlja u brojnim gradovima zatekle krcate čekaonice, a ljekari su imali pune ruke posla…U Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) povećan je broj pacijenata oboljelih od gripe. Najveći priliv je na Zaraznom odjelu i Pedijatriji, gdje su kapaciteti skoro pa popunjeni… Kako je za naš list kazao Ednan Drljević, predsjednik KBZ-ovog tima za sprečavanje gripe, utvrđeno je postojanje gripe tip B kod jedne pacijentice iz Kaknja.
“Sada se radi o tri vrste gripe, ali najprisutniji je tip B. Sudeći prema dosadašnjim rezultatima, epidemija gripe vlada ne samo u Zenici nego u cijeloj regiji. Za sada je najviše djece i starijih osoba. Očekujemo da će se gripa zadržati do početka marta”  govore Drljević.

Kada treba potražiti pomoć ljekara:

-ako oboljeli ima temperaturu koja traje duže od četiri-pet dana,

-ako otežano diše, uz kratak dah i jako kašljanje,

-ako osjeća bol ili pritisak u prsima, vrtoglavicu ili ošamućenost,

-ako povraća i ima proljev,

– ako se povišena temperatura ponovi nakon poboljšanja simptoma,

U TK strah od epidemije

Iz Zavoda za javno zdravstvo TK rekli su za „Avaz“ da je na osnovu kretanja zaraznih bolesti, pristizanja prijava i situacije u okruženju, epidemiološka situacija u TK nesigurna… U prvih 16 sedmica nadzora registrirano je 2.437 pacijenata kod kojih su primijećeni simptomi slični gripi… Akutno-respiratorne infekcije zabilježene su kod više od 10.000 slučajeva, a prema riječima Blaška Topalovića, epidemiologa u ZZJZ TK, povećan je broj pacijenata u dobi od pet do 14 godina.

Topalović: Respiratorne infekcije

“Uglavnom pacijenti s akutno-respiratornim infekcijama pune čekaonice domova zdravlja ” kazao je Topalović.

Kako nam je pojasnio Arman Šarkić, portparol Doma zdravlja (DZ) KS, visoke temperature za ovo doba godine su najviše pogodovale bržem širenju virusnih oboljenja.

” U JU Dom zdravlja KS, prema izvještajima s terena, u posljednjih nekoliko dana javlja se povećan broj pacijenata. Najviše građana javlja se s virusnim infekcijama gornjeg respiratornog trakta. Simptomi su povišena temperatura, grlobolja, produktivni kašalj. Ima slučajeva i sa simptomima koji podsjećaju na gripu” rekao nam je Šarkić.

Naglasio je kako je najbolja prevencija pravilna ishrana.

” U ovom periodu potrebno je pravilnom ishranom, unošenjem voća, povrća i dosta tekućine, podići imunitet organizma. Preporučuje se boravak na otvorenom, izbjegavanje skupova u zatvorenom prostoru i često provjetravanje prostorija u kojima boravite… Ukoliko imate simptome gripe, a to su visoka temperatura, opća slabost organizma, bolovi u mišićima i zglobovima te suhi kašalj, potrebno je posjetiti ljekara” govori Šarkić.

Na kraju nam je još rečeno kako se vrhunac sezone gripe očekuje krajem mjeseca.

“Tada počinje drugo polugodište, učenici se vraćaju u škole. Ljekari savjetuju izbjegavanje zatvorenog prostora i što češći boravak na čistom zraku” kazao nam je.

U Evropi povećana smrtnost

U Evropi od gripe je evidentirana povećana smrtnost kod starijih od 65 godina, i to najviše u Velikoj Britaniji, Španiji i Portugalu. U Velikoj Britaniji virus gripe koji trenutno hara (H3N2) nazivaju „smrtonosni Aussie“, jer je riječ o virusu koji je uzrokovao epidemiju gripe u Australiji, a do sada je, prema pisanju britanskih medija, oko 50 smrti povezano s gripom uzrokovanom tim virusom… Ovu sezonu opisuju i najavljuju kao najgoru u posljednje dvije decenije…

Ležati i unositi tečnost

Stručnjaci savjetuju da gripu treba preležati. Unošenje dosta tečnosti i ležanje važnije je od udarnih doza vitamina C ili bijelog luka. Gripa ne zahtijeva odlazak ljekaru, osim kod komplikacija… Oboljeli treba ostati kod kuće i tako ne širiti zarazu.

avaz.ba

Podijeli članak: