AKTUELNO: U Sloveniju ušlo 1.100 izbjeglica iz Hrvatske

Vijesti

Slovenačka policija saopštila je da je do jutros, iz Hrvatske, ilegalno ušlo u Sloveniju više od 1.100 izbjeglica.

Oni su procesuirani na prijemnom centru u Brežicama i prebačeni u prihvatna mjesta po Sloveniji, javila je slovenačka agencija STA.

Podaci o broju izbjeglica nisu konačni, rekla je predstavnica policije Alenka Drenik.

Na graničnom prelazu Obrežje – Bregana još čeka nekoliko stotina izbjeglica, a prema nekim izvještajima ima ih i hiljadu.

Takođe, desetak izbjeglica povređeno je sinoć kada je slovenačka policija poprskala suzavcem grupu izbjeglica koji su pokušali da probiju policijski kordon na granici Hrvatske i Slovenije, na ničijoj zemlji kod mjesta Harmica, javili su hrvatski mediji.

005_1Incident se odigrao nešto prije 22 sata, a policija je upotrijebila suzavac protiv, kako navodi Hina, najagresivnije grupe od oko 500 izbjeglica.

Nakratko je došlo do guranja policajaca i izbjeglica, a sprejem su poprskani i aktivisti koji su se okupili na graničnom prelazu da bi zatražili od Slovenije da puste izbjeglice na svoju teritoriju.

Izbjeglicama i aktivistima je pružena ljekarska pomoć.

Prema nezvaničnim podacima, u Harmicu je stigao još jedan voz sa oko 50 izbjeglica.

Spremni smo da primimo 10.000 izbjeglica
Slovenija je spremna da primi do 10.000 izbjeglica ako oni zatraže azil u toj zemlji, izjavila je danas slovenačka ambasadorica u Njemačkoj, Marta Kos Marko u intervjuu za njemačke medije.

“Kad izbjeglice podnesu zahtjev za azil, mi ih primamo i štitimo. Imamo kapacitet da primimo do 10.000 izbjeglica”, rekla je ambasadorica Slovenije za današnje izdanje regionalnog njemačkoj lista Rheinische Post.

Prema njenim riječima, ukoliko veći broj izbjeglica bude zatražio azil, Slovenija će zatražiti pomoć od Evropske unije (EU).

(N1)

Podijeli članak: